Η 16η Σεπτέμβρη ανακυρήχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Στιβάδας του Όζοντος με αφορμή την υπογραφή την ίδια μέρα το 1987 του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το 1980 οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την στιβάδα του όζοντος και τις επιβλαβείς συνέπειές της. Παιρνώντας τα χρόνια, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η λεγόμενη «τρύπα του όζοντος» προσδιορίστηκαν ως μεγάλη απειλή για τη ζωή πάνω στον πλανήτη, από την ανθρώπινη υγεία, μέχρι τη χλωρίδα και τη ζωή στους ωκεανούς. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που λόγω της «τρύπας του όζοντος» έφτανε στην επιφάνεια του πλανήτη αναγνωρίστηκε ως αιτία σοβαρών παθήσεων στην υγεία των ανθρώπων, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η εμφάνιση καταρράκτη που μπορεί να οδηγήσει και σε τύφλωση.

Το 1987 η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να αναλάβει δράση και με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ορίστηκαν οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, ενώ συμφωνήθηκε κανονισμός για τη σταδιακή κατάργησή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τερμάτισε από το 1995 τη χρήση των πιο καταστροφικών για το όζον ουσιών, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), που περιέχονταν σε σπρέι και στα ψυγεία.

Κατάργησε σταδιακά τη χρήση μεθυλοβρωμιδίου ως φυτοφαρμάκου, ενώ οι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) – που είχαν αρχικά αντικαταστήσει τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) – καταργήθηκαν και αυτοί σταδιακά, εξαιρουμένων κάποιων χρήσεών τους. Το 2007 υιοθετήθηκαν επίσης αυστηρότερες διατάξεις για τα βιομηχανικά απόβλητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επεξεργασία τους δεν βλάπτει το όζον.

Από τον Οκτώβριο του 2006, όταν καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες «τρύπες του όζοντος» πάνω από την Ανταρκτική στα χρονικά, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται πιο αισιόδοξα σήμερα, προειδοποιούν ωστόσο ότι η ανάγκη επαγρύπνησης εξακολουθεί να ισχύει.

Η αποστολή συνεχίζεται» είναι ο τίτλος που δίνει σήμερα ο Οργανισμός στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα.