Ως την «τελευταία ευκαιρία για την Ιταλία» χαρακτήρισε το κυβερνητικό του πρόγραμμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Μιλώντας ενώπιον της ιταλικής Βουλής, ο Ρέντσι είπε «αν χάσουμε, δεν θα ηττηθούμε εμείς, αλλά ολόκληρη η χώρα», ενώ ζήτησε «χίλιες ημέρες για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του».

Όσον αφορά στις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της Ιταλίας και τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι τράπεζες που θεωρούν ότι κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε είναι εκείνες οι οποίες σώθηκαν με τα λεφτά μας».

Ο Ρέντσι επέμεινε ότι «η χώρα πρέπει να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και για να μπορέσει να πετύχει τον στόχο αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις» που εισηγείται.

«Στο τέλος των χιλίων ημερών που έχουμε ζητήσει, θα έχουμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίσαμε. Είναι σαν ένα παζλ, στο οποίο πρέπει τώρα να βάλουμε τις ψηφίδες στο σωστό σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.

Σχετικά με την εργασιακή νομοθεσία ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός θεωρεί ότι «δεν μπορεί να χαθεί πλέον άλλος χρόνος».

«Οι σημερινοί νόμοι χωρίζουν τους πολίτες σε εργαζόμενους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και χρειάζεται κατά συνέπεια συνολική μεταρρύθμιση», συνέχισε.

Ο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι το 2015 πρόκειται να συνεχισθεί η μείωση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις που ξεκίνησε φέτος.

Τέλος, σχετικά με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος της κυβέρνησής του κατέστησε σαφές ότι «πρόκειται να γίνει πράξη, στην τελική φάση των χιλίων ημερών της προγραμματικής αυτής πορείας».