Την προστασία των δικαιωμάτων των Κροατών στη Σερβία ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη φθινοπωρινή συνεδρίαση, στο Στρασβούργο τόνισε ότι, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, στη Σερβία ζουν περισσότεροι από 57.000 Κροάτες και αναφέρθηκε στην πρόσφατη δωρεά του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος παρέδωσε σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη Σουμπότιτσα σχολικά εγχειρίδια στη διάλεκτο των Μπούνιεβτσι.

«Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής αραίωσης του κροατικού σώματος, δηλαδή της κροατικής μειονότητας στην επικράτεια της Σερβίας», την οποία η σερβική κυβέρνηση υλοποιεί από την αρχή της δεκαετίας του 1990, είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη.

Ο κ. Πλένκοβιτς ζήτησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ να επιμείνει στο σεβασμό της συμφωνίας του 2004 για την προστασία των μειονοτήτων μεταξύ Σερβίας και Κροατίας κι αυτό να αποτελέσει ένα από τα συστατικά στοιχεία για την περαιτέρω πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ.

Ο κροάτης ευρωβουλευτής σημείωσε:

«Αναμένουμε να δούμε τους Κροάτες να εκπροσωπούνται στα σερβικά όργανα και να διασφαλίζονται πόροι για την προστασία της γλώσσας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό των Κροατών στη Σερβία».