Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ασθένειας «σε δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής, ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε σύνολο 4.985 κρουσμάτων, ενώ ο απολογισμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ.

«Ειλικρινά η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή», επεσήμανε ο Έιλγουορντ. «Δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσουν οι αριθμοί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα θα έφταναν τις 20.000, πλέον μοιάζει συντηρητική, όμως ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να περιοριστεί στις δεκάδες χιλιάδες «με μια πιο άμεση αντίδραση».

Παράλληλα ο Έιλγουορντ είπε ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μονάδων θεραπείας σε επίπεδο κοινότητας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες κλινικές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Σίγουρα θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. Κάποιες πρωτεύουσες —η Φριτάουν, το Κόνακρι— θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις καθαρίσουμε βραχυπρόθεσμα. Η Γουινέα θα πρέπει να καθαρίσει στο μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμα επίσης», εξήγησε.

«Το ποσό που είχαμε ζητήσει πριν από έναν μήνα ήταν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια και τώρα είναι 1 δισεκατομμύριο, οπότε το ποσό που ζητάμε έχει δεκαπλασιαστεί σε διάστημα ενός μήνα», σχολίασε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την επιδημία του ιού.

«Εξαιτίας του τρόπου που εξαπλώνεται η επιδημία, το επίπεδο της απάντησης που απαιτείται είναι άνευ προηγουμένου, είναι τεράστιο», υπογράμμισε.