"Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα ανάμεσα στο δημοψήφισμα στη Σκωτία και στο δημοψήφισμα, με το οποίο απειλεί ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ" δήλωσε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Πάντι Άνσταουν.

"Το πρώτο είναι ειρηνικό, εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, σε συμφωνία με τη Βρετανική Βουλή και το λαό. Το δεύτερο δεν έχει καμία νομική βάση και θα αντιπροσώπευε προφανή και ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα σήμαινε το τέλος της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη" υπογράμμισε ο Βρετανός πολιτικός και διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο.

Οι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν αποσαφηνίσει εδώ και καιρό τις θέσεις τους για τις αναγγελίες του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τόνισε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία θα συναντήσει "σθεναρή απάντηση".

"Αν ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποφασίσει γι' αυτή την περιπέτεια, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σθεναρή απάντηση. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι για μας ιερά" ανέφερε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκείνοι που επιθυμούν τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θέτοντας σε κίνδυνο την εδραιωμένη ειρήνη σε αυτό το τμήμα του κόσμου "απεγνωσμένα ζητούν πρότυπο και κάλυψη για τις δραστηριότητές τους".

Ο κ. Άσνταουν εξέφρασε τη θέση ότι πιθανότατα οι Σκωτσέζοι θα αποφασίσουν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ακόμη κι αν ανεξαρτητοποιηθούν αυτό θα γίνει με ειρηνικό τρόπο.

"Δεν βλέπω πώς αυτό το το ίδιο μπορεί να συμβεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας θα σημάνει το τέλος της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη" προειδοποίησε και υπενθύμισε ότι η Δύση ανέλαβε την υποχρέωση διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" τόνισε.

Η αναγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενίσχυσε τους φόβους ότι οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν ως αφορμή για την προώθηση της ιδέας απόσχισης της συγκεκριμένης οντότητας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.