Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπου έχει σημειωθεί το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, ανέφερε εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργού καισίου και ραδιενεργού ιωδίου-131, που καταμετρώνται στα υπόγεια ύδατα, στην περιοχή του εργοστασίου, σημάδι πως η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται.

Η αναφορά, ήλθε σε μια περίοδο που η διαχειρίστρια εταιρεία προσπαθεί να βρει ασφαλή μέθοδο μεταφοράς περίπου 60.000 τόνων ραδιενεργού ύδατος που έχει συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων 1,2 και 3, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η αύξηση ξανά των επιπέδων της ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα, πιστοποιήθηκε μετά την εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης στην εταιρεία να επαναλάβει τις μετρήσεις σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απάντλησε από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη.

Η νέα μέτρηση έδειξε συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Το δε ραδιενεργό καίσιο εκτοξεύθηκε στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο. από τα 1,4 της προηγούμενης μέτρησης.

Το πρόβλημα της μεταφοράς της τεράστιας ποσότητας του ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού θεωρείται επιτακτικό να επιλυθεί άμεσα διότι διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων εξαιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Ξεκινά τις αποζημιώσεις η Tepco

Η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα δώσει μια πρώτη αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου γεν (8.300 ευρώ) σε κάθε οικογένεια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της ή ζει περιορισμένη στην κατοικία της εξαιτίας της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

"Αποφασίσαμε να χορηγήσουμε άμεσα τις αποζημιώσεις", ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασακάτα Σιμίζου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Θα δώσουμε σε κάθε δικαιούχο την αποζημίωση , το ύψος της οποίας καθορίστηκε από την κυβέρνηση. Είναι ένα εκατομμύριο γεν για κάθε οικογένεια και 750.000 γεν για κάθε Ιάπωνα που ζει μόνος", διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν τους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού, δηλαδή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και αυτούς που κατοικούν στη ζώνη που βρίσκεται 20 ως 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο.  Οι κάτοικοι των περιοχών που δεν βρίσκονται μέσα σε αυτές τις ζώνες θα αποζημιωθούν επίσης.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν 48.000 οικογένειες.

HΠΑ: Έχει περιοριστεί ο κίνδυνος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως ο κίνδυνος από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει περιοριστεί και οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία.

Η Ουάσινγκτον πάντως επαναλαμβάνει την σύσταση προς τους αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά από μια ζώνη των 80 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 20 χιλιομέτρων που έχει ορίσει η ιαπωνική κυβέρνηση.