Ο τουρκικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εργάζονται πάνω σε αυτά τα σχέδια. Θα μας ενημερώσουν και θα λάβουμε την προσήκουσα απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του χθες Δευτέρα το βράδυ από το Κατάρ.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μια τουρκική κυβερνητική πηγή έδωσε διευκρινίσεις για τα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας.

«Το γενικό επιτελείο στρατού κάνει ελέγχους για να καθορίσει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη, όμως ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», επεσήμανε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση έχει «καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα».

«Βασική μας ανησυχία είναι η άφιξη ενός νέου μεγάλου κύματος προσφύγων. Φιλοξενούμε ήδη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Σύρους και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ένα νέο τόσο μεγάλο κύμα», υπογράμμισε.

Η Άγκυρα εξήγησε την απόφασή της την προηγούμενη εβδομάδα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι λέγοντας ότι είναι αναγκαία για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των 49 τούρκων πολιτών που απήχθησαν τον Ιούνιο από τους μαχητές του ΙΚ στη Μοσούλη και εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από την οργάνωση.

«Τα χέρια μας είναι δεμένα εξαιτίας των πολιτών μας που κρατούνται στο Ιράκ», παραδέχθηκε πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.

Ο Ερντογάν επεσήμανε χθες ότι εξακολουθούν να γίνονται «επαφές» για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας εργάζονται εδώ και τρεις μήνες για τον σκοπό αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε ανθρωπιστική υποστήριξη» στον συνασπισμό που θα σχηματιστεί για την αντιμετώπιση του ΙΚ.