Τον εκτοπισμό τριπλάσιου αριθμού ανθρώπων σε σχέση με τους πολέμους προκάλεσαν το 2013 οι φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με την έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους έπειτα από τυφώνες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές τη χρονιά που πέρασε, παρόλο που σημειώθηκαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις.

Διπλάσιος αριθμός ανθρώπων χάνει σήμερα τα σπίτια του εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε σχέση με τη δεκαετία του '70 και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο, διαπίστωσε η έρευνα.

«Σε γενικές γραμμές, ο συνδυασμός μαζικών φυσικών καταστροφών και εκατοντάδων μικρότερων φυσικών καταστροφών προκαλεί τον μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων σε πολλές περισσότερες χώρες από τις χώρες όπου υπάρχει πόλεμος και σύγκρουση», λέει ο Γιαν Έγκελαντ, γραμματέας του Συμβουλίου και πρώην αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ για τις τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο΄Εγκελαντ, «οι φυσικές καταστροφές υποτιμώνται και δεν γίνεται αντιληπτό ότι είναι μία μάστιγα που πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο».

Κατά μέσο όρο 27 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο έχασαν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Το 2010, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 42 εκατομμύρια.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από το 80% των εκτοπισμένων την τελευταία πενταετία ζούσαν στην Αφρική. Το ίδιο ίσχυσε και τον περασμένο χρόνο κατά τον οποίον σχεδόν 19 εκατομμύρια από τους 22 εκατομμύρια εκτοπισμένων ήταν κάτοικοι της Ασίας.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πληγέντες δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν από μία φυσική καταστροφή και σημειώνεται μία νέα.

TAGS