Με το Βραβείο Ειρήνης της Σεούλ τιμήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, επειδή αναγνώρισε τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα. 

Σύμφωνα με την επιτροπή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 200.000 δολαρίων, η γερμανίδα καγκελάριος εργάστηκε υπέρ «της παγκόσμιας συνείδησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ζητώντας συγγνώμη και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου».

Η Μέρκελ μίλησε επίσης για την ευθύνη της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια. «Η μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι καθήκον μας», δήλωνε πριν από μόλις δύο ημέρες σε ομιλία της μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, σχεδόν 70 χρόνια μετά την πτώση του 3ου Ράιχ.

«Έστειλε μηνύματα με τα οποία καλεί τα κράτη που αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου του παρελθόντος και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να αλλάξουν στάση», σύμφωνα με την επιτροπή του βραβείου.

Να σημειωθεί πως η Μέρκελ είναι το 12ο τιμώμενο πρόσωπο με το βραβείο αυτό, το οποίο καθιερώθηκε το 1990 και έχει επίσης απονεμηθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας και διαφωνούντα Βάτσλαβ Χάβελ, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.