Το μεγάλο come-back ετοιμάζεται να κάνει στη γαλλική πολιτική σκηνή ο Νικολά Σαρκοζί

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρώην πρόεδρος της δεξιάς που ηττήθηκε το 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας τη μεγάλη επιστροφή του στην πολιτική. Ο στόχος τους είναι να κερδίσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Πρώτος σταθμός για το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι η αρχηγία του κόμματός του που κρίνεται τοn Νοέμβριο. 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει στις πιθανότητές του με δεδομένα τη μικρή πλειοψηφία με την οποία είχε κερδίσει το 2012 ο αντίπαλός του, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, και τις απογοητεύσεις που έχουν συνοδεύσει την προεδρία του.

Στη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε κρίση χωρίς εναλλακτικό σχέδιο ούτε αδιαμφισβήτητη ηγεσία, ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει δύο αντιπάλους στο δρόμο του προς το 2017: τον Αλέν Ζιπέ, 69 ετών και πρώην υπουργό του επί των Εξωτερικών, και τον Φρανσουά Φιγιόν, 60 ετών και πρώην πρωθυπουργό του επί μια πενταετία.

Και οι δύο έχουν εκφράσει τη φιλοδοξία για την ηγεσία του κόμματος. 

Στις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ είναι αυτός που προτιμούν οι Γάλλοι, έστω κι αν ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο δημοφιλέστερος στους κόλπους της παράταξής του.

Μετά την εκλογή του, αν εκλεγεί, για την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία δεδομένης της υποστήριξης που διαθέτει μεταξύ των μελών, ο Νικολά Σαρκοζί θα πραγματοποιήσει μια περιοδεία στη Γαλλία. Η αριστερά, όπως και η δεξιά, είναι πιθανό να του αντιτάξουν το παρελθόν του, επισημαίνει ο Εντί Φουζιέ. "Οι γλώσσες θα λυθούν", προβλέπει.