Ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στο διεθνή Τύπο ότι δεν είναι δυνατόν υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη όσο ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία, η ανατροπή του οποίου αποτελεί πλέον στόχο των νατοϊκών συμμάχων μετά την χθεσινή σύνοδο στο Βερολίνο. Η Αλ Κάιντα καλεί σε εξέγερση κατά Καντάφι και ΝΑΤΟ. Κόρη Καντάφι: "Προσβολή προς τους Λίβυους η απαίτηση για αποχώρηση του πατέρα μου".

Οι τρεις ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης του Καντάφι από την εξουσία και τη διευκόλυνση μιας πολιτικής μετάβασης.

"Δεν τίθεται θέμα ανατροπής του Καντάφι για της βίας. Αλλά είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι... είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση", γράφουν οι πρόεδροι της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην επιστολή που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Washington Post, The Times και Le Figaro.

Για την επιτάχυνση της αποχώρησης του συνταγματάρχη Καντάφι θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του συνασπισμού οφείλουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για την προστασία των αμάχων και για την ενίσχυση της πίεσης επί του καθεστώτος.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν χθες στο Βερολίνο να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνομίλησε με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Όμως, η αμερικανική πλευρά, που απέσυρε περί τα πενήντα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη από επιχειρήσεις επίγειων επιθέσεων στις 4 Απριλίου, απάντησε ότι "θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, δηλαδή παρέχοντας αεροσκάφη για συγκεκριμένες επεμβάσεις όταν τα μέσα που διαθέτουν (οι ΗΠΑ) είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα", εξήγησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ , οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη με τα μέσα παρακολούθησης και επιτήρησης που διαθέτουν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας υιοθέτησαν χθες στο Βερολίνο κοινή απόφαση τριών σημείων που θέτει τους όρους για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός: κάθε επίθεση εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσει. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στα στρατόπεδα και να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις όπου έχουν αναπτυχθεί ή πολιορκούν, όπως η Ατζνταμπίγια, η Μπρέγκα, η Μιζουράτα και εννέα ακόμη πόλεις της δυτικής Λιβύης. Η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι δυνατόν γίνει σε συνθήκες ασφαλείας προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση προς τον συνταγματάρχη Καντάφι να αποχωρήσει, όπως αυτή εκφράσθηκε κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής στην Ντόχα. Είναι η πρώτη φορά που η Ατλαντική Συμμαχία λαμβάνει θέση σαφώς και ομοφώνως υπέρ της αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία.

Η Αλ Κάιντα καλεί σε εξέγερση κατά Καντάφι και ΝΑΤΟ

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά του Μουάμαρ Καντάφι και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί προφανώς πριν από τη στρατιωτική επέμβαση του συνασπισμού στη χώρα αυτή.

Η παραγωγή του βίντεο, το οποίο διαρκεί μια ώρα και εννέα λεπτά, έγινε από την εταιρία παραγωγής της Αλ Κάιντα ας Σάχαμπ, αρμόδια για την επικοινωνία του τρομοκρατικού δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

"Θέλω την προσοχή των μουσουλμάνων αδελφών μας στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες στο γεγονός ότι αν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέλθουν στη Λιβύη, τότε οι γείτονές της στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά των μισθοφόρων του Καντάφι και το ΝΑΤΟ", αναφέρει το βίντεο, σύμφωνα με το SITE. Είναι το πέμπτο βίντεο της σειράς που φέρει τον τίτλο "Μήνυμα ελπίδας και καλά νέα για τον λαό της Αιγύπτου".

Σε άλλο βίντεο που μεταδόθηκε το Φεβρουάριο στο πλαίσιο της ίδιας σειράς, η Αλ Κάιντα κατηγορεί το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ ότι είναι πλήρως στα χέρια των Αμερικανών και δηλώνει ότι "ο πραγματικός ηγέτης βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία". Στο μήνυμα που είναι καταγεγραμμένο στο βίντεο ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται "ο ηγέτης όλων των αράβων σιωνιστών".

Κόρη Καντάφι: Προσβολή προς τους Λίβυους η απαίτηση για αποχώρηση του πατέρα μου

Η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αϊσά, δήλωσε ότι το να ζητείται από τον πατέρα της να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως επιμένει η διεθνής κοινότητα, είναι "μια προσβολή προς όλους του Λίβυους".

"Το να μιλούν για την αποχώρηση του Καντάφι αποτελεί μια ταπείνωση για όλους τους Λίβυους", τόνισε η ίδια από την κατοικία του πατέρα της στην Τρίπολη, ενώπιον εκατοντάδων νεαρών υποστηρικτών του καθεστώτος.

"Θέλετε να σκοτώσετε τον πατέρα μου με την πρόφαση ότι προστατεύετε τους αμάχους. Ποιοί είναι αυτοί οι άμαχοι; Είναι εκείνοι που διαθέτουν αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και RPG;",είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η Αϊσά Καντάφι είναι καθηγήτρια του Δικαίου και μέλος της νομικής ομάδας που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσέιν.

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στη Μιζουράτα

Λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες στην πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, δήλωσε γιατρός στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο γιατρός είπε ότι επτά ακόμα άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων πολιτών, τραυματίστηκαν από την επίθεση. Κάτοικοι είπαν στο αλ Τζαζίρα ότι περίπου 120 ρουκέτες έπληξαν την πόλη την Παρασκευή το πρωί.