Σε συνθήκες που παραπέμπουν σε «σύγχρονη δουλεία» δουλεύει σχεδόν το ένα τρίτο των 350.000 εργαζομένων στον τομέα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με έρευνα της  αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Verite, που ειδικεύεται σε θέματα δικαιωμάτων των εργαζομένων, τουλάχιστον το 28% των υπαλλήλων στα εργοστάσια ηλεκτρονικών ειδών, κυρίως οι εργάτες που έχουν μεταναστεύσει στη Μαλαισία από άλλες φτωχές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, παραπλανούνται και παρασύρονται σε μια κατάσταση δουλειάς, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους απέναντι σε εκείνους που τους έχουν στρατολογήσει.

Πολλές περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας εντοπίστηκαν "στον τομέα των ηλεκτρονικών, μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων, ανδρών και γυναικών" υπογραμμίζει η οργάνωση που βασίστηκε σε συνεντεύξεις που πήρε από 501 πρόσωπα.

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η καταναγκαστική εργασία είναι διαδεδομένη στη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Μαλαισίας και ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις", τονίζει η οργάνωση η οποία χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές ειδών που κατασκευάζονται υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.

Πάνω από 9 στους 10 (ποσοστό 94%) από τους μετανάστες εργάτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι το διαβατήριό τους κατασχέθηκε και το 71% δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να το πάρει πίσω. Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 38%) υποστήριξαν ότι υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε μικρά δωμάτια όπου στριμώχνονταν περισσότεροι από οκτώ άνθρωποι και δεν μπορούσαν να κουνηθούν.

"Το γεγονός ότι κρατούν τα διαβατήριά μας δείχνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρόκειται για σύγχρονη δουλεία" δήλωσε ένας εργαζόμενος από τη Μιανμάρ.