Την αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο μελλοντικός Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημά του προς τους Επιτρόπους.

Σε επιστολές του προς όλους τους Επιτρόπους την 10η Σεπτεμβρίου, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων της Επιτροπής θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, επιδιώκοντας μια πιο επικεντρωμένη και πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική. Στις επιστολές του ο Γιουνκέρ σημειώνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να προβληθούν οι «πολιτικές μας προτεραιότητες στην ΕΕ και διεθνώς».

Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο νέος εκπρόσωπος του Προέδρου, θέση στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής, θα επικουρείται από δύο αναπληρώτριες (Μίνα Αντρέεβα και Νατάσα Μπερτό) και δέκα εκπρόσωπους αρμόδιους για κάθε έναν από τους άξονες προτεραιότητας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Bruxelles2 Le Club, το περιβάλλον του Γιουνκέρ αναφέρει ότι σκοπός της νέας διάρθρωσης είναι μια «πιο πολιτική επικοινωνία», καθώς και η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ διαφορετικών Επιτρόπων, όπως συνέβαινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο. Κάθε Επίτροπος, επομένως, δε θα έχει πλέον δικό του εκπρόσωπο, αλλά ένα στέλεχος στο πλαίσιο της ομάδας του που θα ασχολείται με θέματα επικοινωνίας.

Μόνο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της δύο εκπροσώπους. Τέλος, ενδεχόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Φεντερίκα Μογκερίνι στον Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν θα ισχύει μόνο στο πλαίσιο της Επιτροπής. Εν προκειμένω, ο Γ. Χαν θα την εκπροσωπεί μόνο στο κολέγιο των Επιτρόπων ή στις εξωτερικές λειτουργίες της Επιτροπής και όχι ως Αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος ή ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.