current views are: 1

17 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:43

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιδημία του Έμπολα θα έχει καταστροφικές συνέπειες

«Καταστροφικές» ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα στις τρεις χώρες-εστίες.

Δημοσίευση 15:43’
αρθρο-newpost

«Καταστροφικές» ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα στις τρεις χώρες-εστίες.

«Καταστροφικές» ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα στις τρεις χώρες-εστίες (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία), εξαιτίας του «παράγοντα του φόβου» που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (…), οι οικονομικές επιπτώσεις του ενδέχεται να οκταπλασιαστούν, επιφέροντας ένα καταστροφικό σοκ στα ήδη εύθραυστα κράτη», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Τράπεζας, το ΑΕΠ της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί κατά 359 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και κατά 809 εκατομμύρια δολάρια το 2015, αν η επιδημία δεν περιοριστεί.

Βάσει του χειρότερου σεναρίου, η οικονομική ανάπτυξη της Γουινέας θα μειωθεί κατά 2,3% το 2015, της Σιέρα Λεόνε κατά 8,9%, ενώ η Λιβερία θα πληγεί περισσότερο και θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 11,7%.

Παράλληλα ο πληθωρισμός και οι τιμές των προϊόντων έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται εξαιτίας των ελλείψεων, των αγορών λόγω πανικού και της κερδοσκοπίας, επεσήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τυχόν αποτυχία να περιοριστεί άμεσα η επιδημία θα επηρεάσει επίσης την επιχειρηματική δραστηριότητα στις γειτονικές χώρες, όπως η Νιγηρία, προειδοποίησε.

Άλλα 78 εκατ. από την ΕΕ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να προσφέρει επιπλέον 78 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υποστηρίξει τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.


σχετικα αρθρα