Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

«Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Αυτό το ιστορικής σημασίας ερώτημα καλούνται να απαντήσουν σήμερα στις κάλπες 4.285.323 πολίτες της περιοχής, σε ένα δημοψήφισμα που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλη η Υφήλιος. 

Στις κάλπες έχει κληθεί το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών, με τη διαδικασία (από τις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) να ολοκληρώνεται στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00. 

Πιέσεις παραμονής 

Με το σημερινό δημοψήφισμα οι Σκωτσέζοι καλούνται να ψηφίσουν για το ενδεχόμενο απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από δύο χρόνια καμπάνιας υπέρ του «ναι». Η Βρετανία από την πλευρά της κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποσχόμενη περισσότερα «προνόμια».  

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος δάκρυσε σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του στο Αμπερντίν- «συμμάχησε» με τον προκάτοχό του, Γκόρντον Μπράουν, ζητώντας παραμονή της Σκωτίας, κάτι που έκανε και ο Τόνι Μπλερ. Νωρίτερα, βέβαια, είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο «διαζύγιο» θα είναι επώδυνο, κάνοντας αναφορά στο νόμισμα, που δεν θα παραμείνει κοινό. Φυσικά υπήρξαν και έξωθεν πιέσεις, όπως του Λευκού Οίκου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι προειδοποιήσεις προς τους Σκωτσέζους συμπεριλαμβάνουν την οικονομία της περιοχής, το πετρέλαιο, την άμυνα, την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.  

Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλίμα στη Σκωτία είναι διχαστικό και το αποτέλεσμα ανοιχτό. Τις τελευταίες μέρες, προβάδισμα φαίνεται να έχει το «όχι» στην ανεξαρτησία. Το ποσοστό ανέρχεται στο 53%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record. Το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας φτάνει το 47%, ενώ το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι (με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 48%-43% αντίστοιχα).  

Παράλληλα, έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, η οποία έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή ανέρχεται στο 52%, ενώ υπέρ της απόσχισης τάσσεται το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που ανέρχονται στο 6%

Αποτελέσματα τα ξημερώματα 

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες. Exit Polls, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν έχουν προγραμματιστεί. 

Είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα, ωστόσο, τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας —το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίνενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής. 

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η Παρασκευή που θα ξημερώσει θα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τη Σκωτία. Εάν έχει επικρατήσει το «ναι», φυσικά, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και με άλλες αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη (Καταλονία, Κόσοβο) δεν θα είναι καθόλου απίθανες...