Νεκρά είναι 15 βρέφη στη Συρία, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τον εμβολιασμό τους κατά της ιλαράς, μπέρδεψαν τα φιαλίδια και τους χορήγησαν μία μυοχαλαρωτική ουσία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση των ιατρικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση, φιαλίδια που περιείχαν την μυοχαλαρωτική ουσία ατρακούριο βρέθηκαν σε ένα από τα εργαλεία εμβολιασμού στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Οι θάνατοι των βρεφών οδήγησαν στην άμεση αναστολή της εκστρατείας εμβολιασμού στην επαρχία, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τους αντικαθεστωτικούς.

Το ατρακούριο, το οποίο χρησιμοποιείται στην αναισθησία στα χειρουργεία, φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να διαλυθούν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν στα παιδιά, αναφέρει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η συσκευασία του ατρακούριου έμοιαζε με τα φιαλίδια που περιείχαν τον διαλύτη, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε και διατηρείτο σε ψυγείο του νοσοκομείου στο χωριό Τζαρτζανάζ.

Συνολικά 50 με 70 βρέφη ασθένησαν, όλα εκ των οποίων είχαν εμβολιαστεί στο χωριό αυτό, σύμφωνα με την ιατρική έκθεση.

Η ηλικία τους ήταν από έξι ως 18 μηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά που ασθένησαν μετά τον εμβολιασμό τους ανέρρωσαν.

Το γεγονός ότι ασθένησαν σε συνδυασμό με τα συμπτώματα παράλυσης που εμφάνισαν επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι χορηγήθηκε ατρακούριο, αναφέρει η έκθεση.

Δικαστήριο αναμένεται τώρα να αποφανθεί αν ο θάνατος των βρεφών προκλήθηκε από ανθρώπινο σφάλμα ή από δόλο, είπαν οι αρχές.

TAGS