Σε 500 θα ανέρχονται οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, αφού θα διπλασιαστούν από σήμερα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτύξει «500 παρατηρητές σε διάστημα 2,5 μηνών» διευκρίνισε ο ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, ο Ερτουγρούλ Απακάν, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βιέννη ότι στόχος της ενίσχυσης αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ομάδας «με περισσότερα μέλη, πιο ευκίνητης και πιο ευέλικτης» με στόχο να βοηθήσει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και στην επιτήρηση της κατάστασης ασφαλείας στην ουκρανική μεθόριο.

«Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί ένα νέο καθήκον» υπογράμμισε ο Απακάν.

Αυτή η ενίσχυση της ομάδας των παρατηρητών εντάσσεται στο πλαίσιο της εντολής που δόθηκε στον ΟΑΣΕ στις αρχές του χρόνου, η οποία προβλέπει την αποστολή έως και 500 παρατηρητών στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός είχε αρχικά στείλει μια ομάδα 20 παρατηρητών το Μάρτιο πριν αυξήσει τον αριθμό τους στους 250 που είναι σήμερα.

Οι δράσεις του ΟΑΣΕ δεν σταματούν εκεί, αφού αναμένεται να αναπτύξει μέσα σε ένα μήνα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των συνόρων, ανέφερε ο Απακάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι απομένουν ακόμα να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις.