«Πέταξε» το απόγευμα της Πέμπτης το πρώτο αεροσκάφος με πυρομαχικά τσεχικής κατασκευής, που προορίζονται για τους Κούρδους του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή σημειώνεται στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας προς τα κουρδικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πρώτο φορτίο περιλαμβάνει 64,5 τόνους φυσιγγίων για πολυβόλα, που μεταφέρονται από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά.

Η Πράγα θα παραδώσει στους Κούρδους του Ιράκ συνολικά 10 εκατ. γεμιστήρες για επιθετικά τουφέκια Καλάσνικοφ, οκτώ εκατ. γεμιστήρες για πολυβόλα, 5.000 χειροβομβίδες και 5.000 ρουκέτες, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μάρτιν Στροπνίτσκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε εξάλλου μία ημέρα νωρίτερα ότι περίπου 30 Ιρακινοί πιλότοι μεταγωγικών ελικοπτέρων θα εκπαιδευτούν για περίπου ένα χρόνο σε ένα ειδικό κέντρο στο Παρντουμπίτσε.

Τέλος, η Πράγα θα πωλήσει εξάλλου στο Ιράκ 15 εκπαιδευτικά και ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τσεχικής κατασκευής L-159 έναντι τιμήματος 27 εκατ. ευρώ.