Δεν φαίνεται διατεθειμένος ο αμερικανός πρόεδρος να παράσχει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία εκτός από τη διπλωματική κάλυψη. 

Παρά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, για παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο έναντι της απειλής που προβάλει στη χώρα η Ρωσία και παρά το γεγονός ότι ο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

«Είναι απαραίτητη περισσότερη υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απαραίτητος περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός, θανατηφόρος και μη», δήλωσε. «Οι κουβέρτες και τα κιάλια νυχτερινής όρασης είναι σημαντικά, ωστόσο κανείς δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες», επισήμανε. «Όπως το Ισραήλ, έτσι και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της».

Επίσης προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν δεν αναληφθεί δράση η Ρωσία θα συνεχίσει να «αρπάζει» περιοχές σε όλη την Ευρώπη, είπε με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε ο Ποροσένκο, τονίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ηγεσία της κυβέρνησης Ομπάμα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».