Η αμερικανική διπλωματία κατηγορεί το Ιράν ότι βοήθησε το καθεστώς της Συρίας να καταστείλει τις διαδηλώσεις, θεωρώντας αξιόπιστες τις πληροφορίες για το θέμα αυτό που δημοσίευσε η Wall Street Journal. HRW: Καταγγελία για βασανισμούς,

"Πιστεύουμε πως υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το γεγονός ότι το Ιράν βοήθησε την Συρία να καταστείλει τις διαδηλώσεις και αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό", δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Αν η Συρία στρέφεται προς το Ιράν για να ζητήσει βοήθεια, δεν μπορεί να μιλάει σοβαρά για μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχος, αποκάλυψε χθες Πέμπτη ότι το Ιράν έχει αρχίσει να στέλνει εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων στη Συρία.

Ο ιρανός υπουργός Οικονομικών Σέγιεντ Σαμσεντίν Χοσεϊνί, που συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας διέψευσε τις κατηγορίες αυτές. Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή της Τεχεράνης στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και στο Μπαχρέιν, ο Χεσεϊνί διαβεβαίωσε πως η "Τεχεράνη δεν ανησυχεί καθόλου". "Δεν επεμβαίνουμε σε καμιά από αυτές τις δύο χώρες", τόνισε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Τρίτη την "σκανδαλώδη" καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και επανέλαβε την έκκληση του προς τον σύρο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ να σεβαστεί "τα οικουμενικά δικαιώματα των Σύρων".

Στη Δαμασκό, οι αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες για ιρανική βοήθεια. "Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αβάσιμες. Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποδείξεις ας τις παρουσιάσει", επισήμανε σύρος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

HRW: Καταγγελία για βασανισμούς

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας ότι βασάνισαν πολλούς από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν από την αρχή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων πριν ένα μήνα.

Δικηγόροι, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι που στήριζαν ή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συνελήφθησαν επίσης, καταγγέλλει η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση επισημαίνει πως οι κατηγορίες βασίζονται σε μαρτυρίες 19 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη μουχαμπαράτ (μυστικές υπηρεσίες) στη Δαμασκό, την Ντεράα, την Ντούμα, την Μπανιάς, το Χομς και το αλ-Ταλ. Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι δύο γυναίκες και τρεις έφηβοι.

Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει πως σε βίντεο που διαθέτει, αιχμάλωτοι οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στην Ντεράα "φέρουν σημάδια βασανισμού στα σώματά τους".

"Όλοι οι κρατούμενοι, με εξαίρεση δύο, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων δήλωσαν στο Παρατηρητήριο ότι αξιωματικοί της μουχαμπαράτ τους χτύπησαν και ότι είδαν και άλλους κρατούμενους να ξυλοκοπούνται.", επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι κρατούμενοι βασανίστηκαν "με ηλεκτροσόκ, καλώδια και μαστίγια".

"Ο Πρόεδρος Ασαντ πρέπει να συγκρατεί τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του και να απαιτήσει να λογοδοτήσουν για τις αυθαίρετες συλλήψεις και τους βασανισμούς", τόνισε ο Τζόε Στορκ, εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Ασαντ αποφάσισε να απελευθερώσει όλους εκείνους που συνελήφθησαν από τις 15 Μαρτίου, με εξαίρεση αυτούς που διέπραξαν "εγκληματικές πράξεις", ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι περισσότεροι από πυρά αντρών των δυνάμεων ασφαλείας ή αστυνομικών με πολιτικά.