Σε πρόστιμο τριών δισ. γιουάν καταδίκασε κινεζικό δικαστήριο τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline (GSK).

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής του GSK στην Κίνα Μαρκ Ρέιλι, ο οποίος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για δωροδοκία από το κινεζικό δικαστήριο, θα απελαθεί και δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης στη χώρα αυτή, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το δικαστήριο της επαρχίας Χιουνάν στην κεντρική Κίνα καταδίκασε τον Ρέιλι σε φυλάκιση τριών ετών και αρκετά ακόμη πρώην διευθυντικά στελέχη του GSK China σε ποινές φυλάκισης "από δύο έως τέσσερα χρόνια", πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Ύστερα από ποινική έρευνα δέκα μηνών διαπιστώθηκε ότι ο Ρέιλι είχε "δώσει εντολή στους υφισταμένους του να δωροδοκούν", είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία. Το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας αναφέρει ότι ο όμιλος είχε αναγκάσει τις ομάδες πωλήσεων να δωροδοκούν ιατρικό προσωπικό ώστε να πληρούν τους υψηλούς στόχους των πωλήσεων. Ο GSK είχε διοχετεύσει έως τρία δισ. γιουάν σε ταξιδιωτικά γραφεία για να διευκολύνει τις δωροδοκίες γιατρών και αξιωματούχων.

Ο όμιλος σε σημερινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην Κίνα "παραβίασαν σαφώς" τις διαδικασίες διοίκησης και συμμόρφωσης του GSK και πως το πόρισμα είναι "απογοητευτικό" για τον όμιλο.

TAGS