Δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα σχέδιά τους για ανεξαρτησία οι Καταλανοί παρά την έκβαση που είχε το δημοψήφισμα στη Σκωτία.

Η διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται» και φαίνεται να «ενισχύεται» παρά τη νίκη του «όχι» στο ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Σκωτία χθες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιοχής Αρτούρ Μας ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

Ο ίδιος είπε ότι η Σκωτία έστειλε «ένα δυνατό μήνυμα, ένα ισχυρό και ξεκάθαρα θετικό μήνυμα» κινητοποιούμενη να ψηφίσει, πρόσθεσε ο Μας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαρκελώνη.

«Αυτό που είδαμε στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

«Αν είχε κερδίσει το “ναι”, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκωτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία», σημείωσε ο Μας.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει σήμερα ένα νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Μαδρίτη, πάντως, είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.