Σφοδρά πυρά κατά του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εξαπολύουν τα ιταλικά συνδικάτα, με θέμα τις εξαγγελίες που στοχεύουν στην κατάργηση της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία.

«Έχω την εντύπωση ότι ο Ματέο Ρέντσι έλκεται υπερβολικά από τις θέσεις και το μοντέλο της Θάτσερ», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του συνδικάτου Cgil, του μεγαλύτερου της Ιταλίας.

«Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με συμβάσεις αορίστου χρόνου» πρόσθεσε η Ιταλίδα συνδικαλίστρια.
Για την Καμούσο «πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού η συμμόρφωση των (κυβερνητικών) μεταρρυθμίσεων (στα εργασιακά) προς όσα ορίζει το ιταλικό Σύνταγμα», το οποίο προβλέπει ότι «οι εργαζόμενοι που έχουν ίδιες αρμοδιότητες πρέπει να αμείβονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας (Cgil Cisl και Uil) ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να προκηρύξουν πανιταλική απεργία για την 8η Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι να μην προχωρήσει σε ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων και να συνεχίσει το «πάγωμα» των μισθών τους και το 2015.