Η Τουρκία δεν κατέβαλε λύτρα για τους 49 ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για μυστική επιχείρηση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, μετέδωσε ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις με τους μαχητές στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας και η σύζυγός του, πολλοί διπλωμάτες και τα παιδιά τους, καθώς και στρατιώτες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο από το προξενείο της Τουρκίας στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως επρόκειτο για μια μυστική επιχείρηση διάσωσης. Από τον Ιούνιο, οι τουρκικές αρχές επαναλάμβαναν πως διατηρούν «επαφές» για να επιτύχουν την απελευθέρωση των πολιτών τους, χωρίς να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στη νότια τουρκική πόλη Σανλιούρφα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η αστυνομία σχημάτισε κλοιό έξω από το αεροδρόμιο καθώς έφθαναν με λεωφορεία που είχαν τις κουρτίνες των παραθύρων τους κατεβασμένες, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο πρωθυπουρός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συντόμευσε μια επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν για να ταξιδέψει στη Σανλιούρφα, αγκάλιασε τους απελευθερωθέντες ομήρους πριν επιβιβασθεί μαζί τους σε αεροπλάνο με κατεύθυνση την Άγκυρα.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του για την προσχεδιασμένη, προσεκτικά υπολογισμένη και μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας», ανέφερε ο Ερντογάν σε δήλωσή του.

«Η MIT (η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) παρακολούθησε εξαρχής με μεγάλη ευαισθησία και υπομονή την κατάσταση και, ως αποτέλεσμα, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης», προστίθεται στην προεδρική δήλωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν, ο Νταβούτογλου αρνήθηκε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσης των ομήρων.

«Ήταν μια διαδικασία που εκτελέσθηκε με τις μεθόδους της MIT. Η δουλειά αυτή είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.