Με διαπραγματεύσεις και όχι με καταβολή λύτρων απελευθερώθηκαν οι 46 όμηροι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε:

«Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους».

Μόλις χθες ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μυστική επιχείρηση» διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρείας.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Ρόιτερς χθες ότι οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην πόλη Τελ- Αμπιάντ στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, έπειτα από τη μεταφορά τους από την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης.