Δεν αποκλείεται αναλόγως των εξελίξεων ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο φθινόπωρο. 

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, χθες το βράδυ, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε στο νησί μέσα στον Οκτώβριο «και αν μια επίσκεψη του κ. Κέρι μπορεί να είναι χρήσιμη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ όπου μπορούν να βοηθήσουν θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός» και «ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο».

 Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κέρι, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, συζητήθηκαν εκτός από το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, η τρομοκρατία και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα που του μετέφερε ο κ. Κέρι, από τις συνομιλίες του στην 'Αγκυρα, είπε ότι «μετέφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει. Βεβαίως, η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Γι αυτό και μπορεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα».