Αποχή μιας εβδομάδας από τα μαθήματά τους άρχισαν οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζουν τη δημοκρατία, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης του Πεκίνου να περιορίσει την καθολική ψήφο στην πρώην βρετανική αποικία.

Περίπου 3.000 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια, το χρώμα του πένθους στην Κίνα, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πανεπιστημιούπολη του Κινεζικου Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και δεν πήγαν στα μαθήματα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Δεν πιστεύω πως η κινεζική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματά μας, έτσι αγωνιζόμαστε για τις θεμελιώδεις ανάγκες μας", εξήγησε η Βου Τσουίνγκ, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.

Οι φοιτητές ευελπιστούν να ξαναδώσουν πνοή στο δημοκρατικό κίνημα, οι ηγέτες του οποίου παραδέχθηκαν πρόσφατα πως δεν έχουν καμιά ελπίδα να κάνουν την Κίνα να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η έναρξη της αποχής των φοιτητών από τα μαθήματά τους συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και σύμφωνα με την οποία 21% των κατοίκων εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν αυτό το υπό κινεζική διοίκηση αυτόνομο έδαφος εξαιτίας του αβέβαιου πολιτικού μέλλοντός του.

"Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης", σχολίασε ο Σόνι Λο, καθηγητής στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του Χονγκ Κονγκ σχετικά, με την έρευνα αυτή που έγινε σε δείγμα 1.000 προσώπων.