Δύο Κροάτες στρατηγοί καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων στο τέλος του Κροατικού Πολέμου το 1995, μετά από δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει το BBC. Aντιδρά το Ζάγκρεμπ.

Οι δικαστές καταδίκασαν τον Άντε Γκοτόβινα και τον Μλάντεν Μάρκατς για διάφορα εγκλήματα, όπως δολοφονία και καταπάτηση ιδιωρικής περιουσίας. Ο Γκοτόβινα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών και ο Μάρκατς 18.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιβάν Σέρμακ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

"Η συμπεριφορά του Γκοτόβινα συνέβαλε σημαντικά στην κοινή εγκληματική επιχείρηση", δήλωσε ο δικαστής Αλφόνς Όριε στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Άντε Γκοτόβινα διηύθυνε τη στρατιωτική επίθεση που είχε στόχο την ανακατάληψη της Κράινας, στη νότια Κροατία, τον τελευταίο θύλακο αντίστασης που κρατούσαν ακόμη το 1995 οι Σέρβοι της Κροατίας.

Οι τρεις απόστρατοι στρατηγοί, η δίκη των οποίων άρχισε στις 11 Μαρτίου 2008, κατηγορούνταν για φόνους, καταστροφές, λεηλασίες, απάνθρωπη μεταχείριση και καταναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμού προς τη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης.

Οι Γκοτόβινα, Μάρκατς και Τσέρμακ, ο οποίοι είχαν δηλώσει αθώοι, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπεύθυνοι για το θάνατο 324 αμάχων ή στρατιωτών που είχαν καταθέσει τα όπλα τους, καθώς και για τον εκτοπισμό 90.000 Σέρβων της Κράινας.

Τον Ιούλιο του 2010 είχαν ζητηθεί ποινές 27 ετών κάθειρξης σε βάρος του Άντε Γκοτόβινα, 23 ετών κάθειρξης σε βάρος του Μλάντεν Μάρκατς και 17 ετών κάθειρξης σε βάρος του Ιβάν Τσέρμακ.

Αντιδρά το Ζάγκρεμπ

Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ χαρακτήρισε σήμερα "απαράδεκτη" την ετυμηγορία σε βάρος του απόστρατου στρατηγού Άντε Γκοτόβινα και ενός άλλου κροάτη στρατηγού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για το ρόλο τους στη διάρκεια του πολέμου του 1991-1995.

Για την Κόσορ, είναι "απαράδεκτο" το γεγονός ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θεώρησαν στην ετυμηγορία τους ότι οι κροάτες ηγέτες, στα τέλη του πολέμου, "έδρασαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης, αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Κροατία".

"Οφείλω να πω ότι για την κροατική κυβέρνηση, αυτό είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε η πρωθυπουργός σε δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη.

"Η θέση μας σχετικά με το χαρακτήρα της επιχείρησης 'Καταιγίδα' (σ.σ.: η επιχείρηση των κροατικών δυνάμεων για την ανάκτηση της Κράινας στη νότια Κροατία, του τελευταίου θυλάκου αντίστασης που εξακολουθούσαν να κρατούν το 1995 οι Σέρβοι της Κροατίας) είναι πολύ σαφής. Επρόκειτο για μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο να απελευθερωθεί εθνικό κροατικό έδαφος που βρισκόταν υπό κατοχή", πρόσθεσε η Κόσορ.

"Η κυβέρνησή μου θα κάνει τα πάντα, μέσα στο πλαίσιο των νομικών δυνατοτήτων, για να ακυρωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός" στην έφεση, κατέληξε.

Η υπεράσπιση του Γκοτόβινα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση κατά της ετυμηγορίας σε βάρος του απόστρατου στρατηγού.

"Είναι αυτονόητο ότι θα καταθέσουμε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γκρέγκορι Κεχόε, ένας από τους δικηγόρους του Γκοτόβινα, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη Χάγη.

"Είμαι πολύ θυμωμένος", πρόσθεσε ο Κεχόε. "Είναι σχεδόν σαν το δικαστήριο να αγνόησε εντελώς μεγάλο αριθμό γεγονότων που παρουσιάσαμε" στη διάρκεια της δίκης.