Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να έχει αποτραπεί τόνισε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα έπρεπε να είχαν επέμβει στη Συρία νωρίτερα.

Η άνοδος «θα μπορούσε να έχει αποτραπεί αν η διεθνής κοινότητα είχε εργαστεί πιο σκληρά, από κοινού, για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση και η υποστήριξη των πρώτων (ισλαμιστικών) οργανώσεων στη Συρία δεν θα ελάμβαναν την έκταση που πήραν» τόνισε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα πρόσθεσε ότι πλέον, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει πρόσβαση σε πετρελαϊκούς πόρους που θα κάνουν πιο δύσκολη την ήττα της. «Μπορούν να παράγουν μέσα σε ένα χρόνο έως ένα δισεκατομμύριο παράγωγα προϊόντων πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να πληρώνουν πολλούς ξένους μαχητές, ότι μπορούν να αγοράζουν όπλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμπντάλα Β' πρόσθεσε ακόμα: «Το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσε μια αφύπνιση: είναι καιρός να αποφασίσουμε την έναρξη μιας μάχης του καλού κατά του κακού».