Ανήσυχοι τόσο για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή εμφανίζονται οι πολίτες της Ρουμανίας, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου κοινωνικών μελετών INSCOP.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη με  αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ δείχνει ότι το 67,3% των Ρουμάνων δηλώνει ότι ανησυχεί ή ότι ανησυχεί πολύ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και το 30,1% απαντά ότι δεν ανησυχεί ή δεν ανησυχεί καθόλου. Το 0,9% των ερωτηθέντων δεν έχει ακούσει κάτι για την κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον το 42,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της μάχης επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών κρατών και το 33,5% τονίζει ότι η υποβόσκουσα αιτία είναι η επιθυμία της πλειοψηφίας των Ουκρανών να τερματιστεί η ρωσική επιρροή. 

Όσον αφορά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί ή ότι ανησυχεί πολύ για τις επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Το 50,1% των Ρουμάνων τονίζει ότι ανησυχεί λίγο ή καθόλου, το 3,1% αναφέρει ότι δεν έχει ακούσει για νέες συγκρούσεις στο Ιράκ και το 2,7% δεν απαντά.