Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας υπό την πρωθυπουργό Εύα Κόπατς, με βασικό διακύβευμα να εγγυηθεί τη συνέχιση του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανάμεσα στα καθήκοντα που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον Κομορόφσκι, «οι προετοιμασίες της Πολωνίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θέσης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» με την εισδοχή της στην ευρωζώνη. Αυτή η εισδοχή, για την οποία η Βαρσοβία δεν έχει ορίσει την ημερομηνία, απαιτεί κυρίως μία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ το οποίο κέρδισε η Πολωνία νικώντας χθες 3-1 την ομάδα της Βραζιλίας.

«Βιώσαμε χθες πολλή χαρά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ που κέρδισε η Πολωνία. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα (...). Και εύχομαι την ίδια επιτυχία, στο πλαίσιο του ομαδικού πνεύματος, στην κυβέρνηση της Κόπατς και σε όλους εμάς» υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί σκληρά με στόχο να εγγυηθεί «την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε κάθε Πολωνικό σπίτι».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ορκίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, διαθέτει 5 νέους υπουργούς, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι αντικαταστάθηκε από τον Γκρέγκορ Σκετίνα, ένας βαρόνος του κόμματος της Κόπατς, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO, κεντροδεξιά) και μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκρέγκορ Σκετίνα τάχθηκε υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα εξάλλου συγκαταλέγονται 6 γυναίκες—αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Η μια εξ αυτών, η Τερέζα Πιοτρόβσκα, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία της Πολωνίας.

Η Κόπατς θα παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής της στο Κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου προτού ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του.