current views are: 1

22 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:12

Die Welt: Σχέδιο της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικών όπλων;

Τη δική της εξήγηση για την παρακολούθηση τούρκων αξιωματούχων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δίνει η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Die Welt.

Δημοσίευση 19:12’
αρθρο-newpost

Τη δική της εξήγηση για την παρακολούθηση τούρκων αξιωματούχων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δίνει η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Die Welt.

Τη δική της εξήγηση για την παρακολούθηση τούρκων αξιωματούχων από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δίνει η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Die Welt.

Και το σενάριο που αναπτύσσει σε άρθρο του στο γερμανικό μέσο ο Χανς Ρίλε, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Άμυνας, είναι πραγματικά ζοφερό: Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον αναλυτή σκοπεύει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα!

Οι μέχρι πρότινος αναφορές ήθελαν την BND να κατασκοπεύει την Άγκυρα για διάφορους λόγους, αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt: Για τη διέλευση ακραίων ισλαμιστών μαχητών προς τη Συρία και το Ιράκ, για λαθρεμπόριο, για τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλος είναι ο λόγος που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών(BND), έχει στο στόχαστρο την Τουρκία: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και για μη ειρηνικούς σκοπούς.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αναλυτή, παρότι δεν συζητείται δημοσίως αυτό το ενδεχόμενο, στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπάρχουν συγκλίνουσες αναφορές σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας.

Σε αυτό το σημείο, η Die Welt κάνει μία αναδρομή στις πρόσφατες πυρηνικές συμφωνίες με την Τουρκία: Το 2011 ανατέθηκε στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας.

Πέρυσι μία παρόμοια συμφωνία υπεγράφη αξίας 17 δισ. ευρώ με ένα γαλλο – ιαπωνικό κοντσόρτιουμ. Όπως παρατηρεί η Die Welt, συνήθως, στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, στις συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα, ένας τέτοιος όρος δεν υπάρχει, καθώς θέλει να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. Αυτό είναι και το κρίσιμο κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας για όσους θέλουν να κατασκευάσουν τέτοιου είδους όπλα σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου».

Πρόκειται ουσιαστικά, γράφει η Die Welt, για ένα ανοιχτό «παραθυράκι» στις συμφωνίες, απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, με την Άγκυρα να αρνείται πάντως ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται ευρήματα της BND, ο Ερντογάν έχει ήδη κανονίσει το 2010, να προετοιμαστεί η Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα φέρεται να διαθέτει ήδη έναν σημαντικό αριθμό από συσκευές φυγοκέντρησης.

Ο εξοπλισμός αυτός όπως αναφέρει η εφημερίδα προέρχεται από το Πακιστάν (το οποίο ήδη έχει αναπτύξει ατομικά όπλα), ενώ γίνεται λόγος για ανταλλαγές επιστημονικών στοιχείων για τα πυρηνικά με την ισλαμική χώρα.

Αναφορές γίνονται και στο πρόγραμμα κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων με τον αναλυτή να γράφει ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη αυτού του όπλου, ενώ προστίθεται ότι στις αρχές του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τουλάχιστον 2.500 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορούσε να είναι έτοιμος μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με τη Die Welt, τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Ταυτόχρονα γίνεται αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, όπως του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υπουργού Εξωτερικών ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (σ.σ. αναφορά στο Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα που η ίδια (η Τουρκία) δεν διαθέτει».


σχετικα αρθρα