Την απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου υπέγραψε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι.

Χθες το βράδυ διαλύθηκε η Βουλή της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικής πρότασης των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ως η πλέον κατάλληλη λύση, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις πρόωρες αυτές εκλογές αναμένεται να επικρατήσει το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, με ποσοστό όμως μικρότερο σε σχέση μ' αυτό που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2008.

Η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή της, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλήσει το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι.

Το χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ξεπερνά το 40%, κάτι που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια οφείλεται στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος από το πολιτικό σύστημα γενικότερα και στη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.