current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:32

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Συρία – Απειλούν με αντίποινα οι τζιχαντιστές (Βίντεο)

Επίθεση κατά των τζιχαντιστών  άρχισε ο αμερικανικός στρατός όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Δημοσίευση 04:32’
αρθρο-newpost

Επίθεση κατά των τζιχαντιστών  άρχισε ο αμερικανικός στρατός όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Επίθεση κατά των τζιχαντιστών  άρχισε ο αμερικανικός στρατός όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας πολύ πιο περίπλοκης μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών βομβαρδίζονται θέσεις τους σε συριακό έδαφος. 

Από την πλευρά τους οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίποινα ρίχνοντας τις ευθύνες στη Σαουδική Αραβία

Ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους μιλώντας στο Reuters δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση θα απαντήσει στις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο άνθρωπος αυτός στο Ρόιτερς χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ την οικογένεια αλ Σαούντ).

ΗΠΑ και αραβικές χώρες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικές χώρες πραγματοποίησαν τα ξημερώματα 50 αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία της Ράκα στη βόρεια Συρία και κοντά στις κωμοπόλεις Τάμπκα, Άιν Ισα και Ταλ Αμπιάντ, προκαλώντας θύματα στις τάξεις των τζιχαντιστών. 

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι “υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες” μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι επιχειρήσεις οργανώνονται και συντονίζονται από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US Central Command). 

Στις σημερινές επιχειρήσεις δεν έλαβαν μέρος βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις όμως βοηθούν τα αραβικά κράτη και συγκεκριμένα δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η απόφαση για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος ελήφθη λίγες ώρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων από την Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση και είχε την έγκριση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. 

Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει αναφέρει ποιες περιοχές εντός της Συρίας επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, χτυπήθηκε η περιοχή Ράγκα, η οποία χαρακτηρίζεται de facto ως το κέντρο της εξουσίας του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ. 

Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον 20 στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από αμερικανικούς πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία. Η πηγή που μίλησε ζητώντας να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών.


σχετικα αρθρα