Την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί την ανέγερση τεμένους στη Αθήνα και η Ελλάδα εμπαίζεται δεκαετίες για το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης, την ίδια στιγμή οι τούρκοι κατακαίουν ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκονται στο έδαφός τους,  για τις ανάγκες των σήριαλ τους που φιλοδοξούν να προβληθούν και στο εξωτερικό. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες προς τη χώρα μας, που προσβάλουν τα ιερά και τα όσια όλων των Ορθόδοξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο, έχουν προκαλέσει ακόμα και τις έντονες αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ και των διανοούμενων της γειτονικής χώρας .

Στις αποκαλύψεις αυτές προχώρησε η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, με τη σημείωση ότι από τη βεβήλωση των χριστιανικών ναών και των ελληνικών μνημείων έχουν ξεσηκωθεί ακόμα και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Τουρκία (!). Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και ο Πάπας είχε ενδιαφερθεί για την καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο (τις είχαν μετατρέψει σε στάβλους, μπαρ ή κοτέτσια) και είχε επισκεφθεί μάλιστα και τη Λευκωσία ζητώντας σεβασμό.

Τα τελευταία χρόνια στα γυρίσματα στην Καππαδοκία έχουν καταστραφεί χριστιανικά μνημεία, επειδή έτσι ήθελε ο σεναριαγράφος των τουρκικών σειρών. Οι Τούρκοι δεν διστάζουν να βεβηλώσουν τόπους ιστορικής σημασίας. Και είναι τόσο μεγάλο το μένος τους για τα χριστιανικά μνημεία που ακόμα και Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν. Εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανισμών της περιοχής της Καππαδοκίας ζήτησαν ήδη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Τελευταίο «θύμα» της τουρκικής τηλεοπτικής κουλτούρας (που δεν ενόχλησε καθόλου το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού) είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) στην Καππαδοκία. Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak οι δημιουργοί της σειράς Emanet (Παρακαταθήκη), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς στην Ελλάδα Αλακούρτ και Γιλμάζ επέλεξαν το εσωτερικό της ιστορικής εκκλησίας για να γυρίσουν σκηνές βίας προκαλώντας μάλιστα και σοβαρές ζημιές. Ήταν τόσο μεγάλη η καταστροφή που διαμαρτυρήθηκε ακόμα και ο διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας κ. Μιουκρεμίν Τοκμάκ ο οποίος προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην εισαγγελία.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούσε από το 1849 έως και το 1924. Την περίοδο 1950- 1983 είχε μετατραπεί σε φυλακή και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Από το 1986 και μετά λόγω της ιστορικής (αλλά και της τουριστικής) της αξίας άρχισαν έργα αναστήλωσης που για άγνωστους λόγους δεν συνεχίστηκαν.

Πριν από τρία χρόνια το τουρκικό Ίδρυμα για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEKUL) είχε καταγγείλει τα τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν για γύρισμα στην περιοχή της Καππαδοκίας ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, σε πρώην ελληνικές κατοικίες ιστορικής σημασίας και σε σημαντικά άλλα ελληνικά μνημεία: «Έβαλαν φωτιά σε ένα παλιό ελληνικό αρχοντικό σε γειτονιά του Μουσταφά Πασά για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς Αyat Devam Ediyor (Η ζωή συνεχίζεται), που γυρίστηκε από έναν τούρκο τραγουδιστή και ηθοποιό», είχε πει στην εφημερίδα Χουριέτ εκπρόσωπος του Ιδρύματος, αναφερόμενος στην καταστροφή του ιστορικού κτιρίου που βρισκόταν στο ελληνόφωνο χωριό Σινασός. Να σημειωθεί ότι, πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών ζούσαν εκεί 3.000 Έλληνες.

Ανάλογη ασέβεια και βεβήλωση υπήρξε και στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Yer Gok Ask (Η αγάπη είναι παντού) στο χωριό Προκόπι (σήμερα Ουργκούπ), στον τόπο όπου έζησε και αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος. Για τις ανάγκες του σίριαλ είχαν βάλει φωτιά στο εσωτερικό του χριστιανικού ναού, στην περιοχή Τζεμίλ ή Τζαλέλα. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν Έλληνες πριν από το ΄24. Το μένος όμως των τηλεοπτικών συνεργείων δεν σταμάτησε εκεί. Έκαψαν και τέσσερα πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν παραχωρήσει στο χωριό ένα Ιδιωτικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας...

Γ. Κοκ.