Μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ στον ποταμό Ευφράτη, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και από έναν σεΐχη επικεφαλής φυλής, μια ημέρα αφού ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προσπάθησε να αμβλύνει την εντεινόμενη αντιπολίτευση στην εξουσία του.

Εξάλλου σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα για την ελευθερία στην Ντεράα, στη νότια Συρία, επίκεντρο της αμφισβήτησης που συνταράσσει εδώ και ένα μήνα τη χώρα, δήλωσε ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Από 2.500 ως 3.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην πλατεία αλ-Σαράγια, στον κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και κατά του καθεστώτος", δήλωσε ο εν λόγω ακτιβιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές φώναζαν "καλύτερα ο θάνατος παρά η ταπείνωση".

Άλλοι διαδηλωτές "καταφθάνουν από τα γειτονικά χωριά", πρόσθεσε. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν.
Μια μικρή διαδήλωση από ανθρώπους που ζητούσαν "ελευθερία" πραγματοποιήθηκε επίσης στη συνοικία Μπάρζεχ της Δαμασκού. Είναι μια από τις σπάνιες φορές που οι διαδηλωτές αψηφούν τις αρχές στην ίδια την πρωτεύουσα, δήλωσε στο Αμμάν της Ιορδανίας υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται σε επαφή με τους διαδηλωτές.

Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, περίπου 1.500 άνθρωποι φώναζαν "ελευθερία" μετά τις προσευχές της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι στην πόλη έχει αναπτυχθεί στρατός για να περιορίσει τις διαδηλώσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κουρδικές περιοχές της ανατολικής Συρίας, δήλωσε κουρδική πηγή.