Οι 46 τούρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο στο Ιράκ και αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο ανταλλάχθηκαν με 50 μέλη του ΙΚ, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με την Άγκυρα να αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι τούρκοι όμηροι ανταλλάχθηκαν με μέλη του ΙΚ που κρατούνταν όμηροι από μια ομάδα των σύρων εξεγερμένων και η μυστική επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε «ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συριακή αυτή ομάδα, η Λίουα αλ Τάουχιντ, μια ταξιαρχία που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχει αποσχισθεί από τον Ελεύθεροι Συριακό Στρατό, η οποία κρατούσε τους 50 μαχητές του ΙΚ δέχθηκε, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, να τους απελευθερώσει, αναφέρει η Hurriyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ αυτών των αιχμαλώτων ήταν και η οικογένεια ενός από τους διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, τον Χάτζι Μπακρ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο σε συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης και μιας μονάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι τούρκοι όμηροι έφτασαν στη Συρία, στην επαρχία Ράκα, την Παρασκευή, όμως το ΙΚ περίμενε ως τα ξημερώματα του Σαββάτου για να τους επιτρέψει να φύγουν, αφού η συριακή οργάνωση απελευθέρωσε τους αιχμαλώτους, διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα.

«Δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε ότι υπήρξε ανταλλαγή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια τουρκική κυβερνητική πηγή.

Την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει: «Έχει μικρή σημασία αν υπήρξε ανταλλαγή ή όχι. Το πιο σημαντικό είναι ότι (οι όμηροι) επέστρεψαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους».

Ο ίδιος, πάντως είχε δηλώσει ότι δεν είχαν δοθεί λύτρα.

Αν και η Τουρκία έχει επικαλεστεί την ομηρεία των 46 πολιτών της για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η απελευθέρωσή τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Το θέμα των ομήρων δεν ήταν παρά μία από τις ανησυχίες μας. Δεν είναι η μόνη», είπε προσθέτοντας:

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που συνορεύει με το ΙΚ. Είμαστε άμεσος στόχος. Η τουρκική πολιτική δεν θα κάνει στροφή 180 μοιρών».

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί καμία εξωτερική πίεση για το θέμα. «Η Τουρκία δεν έχει να αποδείξει τίποτε (...). Παίρνει μόνη της τις αποφάσεις της», υπογράμμισε.