Κατά 80 πλοία θα αυξηθεί το μέγεθος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το 2020, όπως δήλωσε ο διοικητής του αντιναύαρχος Αλεξάντερ Βίτκο.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την κατασκευή μιας δεύτερης ναυτικής βάσης κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ στην Κριμαία λέγοντας πως είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Ογδόντα πλοία (...) αναμένεται να καταπλεύσουν (στο Νοβοροσίσκ) πριν από το 2020. Μέχρι το 2020 ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα διαθέτει 206 πλοία», ανέφερε ο Βίτκο στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. «Πλοία του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντα στη Μαύρη Θάλασσα και [το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο] σκοπεύει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση εκεί», πρόσθεσε.

Μία πηγή η οποία πρόσκειται στο ΝΑΤΟ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κάποιας νέας βάσης στην περιοχή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία –κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου– διαθέτει μια βάση στη Μαύρη Θάλασσα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πλοία του ΝΑΤΟ.