Περίπου 3000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέρχονται από την Ευρώπη δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση – τον Ιούλιο γινόταν λόγος για 2.000 μαχητές- ενδέχεται να οφείλεται στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

«Η ροή δεν έχει διακοπεί και είναι πιθανόν ότι η διακήρυξη του χαλιφάτου να έχει έναν κάποιο αντίκτυπο» επισήμανε ο Κερσόβ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μαχητές αυτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, όμως «ένας μικρός αριθμός» προέρχεται επίσης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιπλέον από την Αυστρία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές στη Γερμανία έκαναν εφόδους σε ένα τέμενος και ένα ισλαμικό κέντρο καθώς και σε διαμερίσματα ριζοσπαστών ισλαμιστών σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ύποπτοι, που ανήκουν στο ιδιαίτερα συντηρητικό σουνιτικό κίνημα των Σαλαφιστών, είναι από 23 έως 36 ετών και σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση. Ωστόσο, ουδείς συνελήφθη.