Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέταξε χθες σε μαύρη λίστα περισσότερους από 12 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη, περιλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ανάμεσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα της Επιτροπής κυρώσεων κατά της αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, είναι άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ.

Η Γαλλία υπέβαλε τρία ονόματα στην Επιτροπή, ενώ οι ΗΠΑ 11 άτομα και τις οργανώσεις Ανσάρ αλ Σαρία στην Τυνησία, η οποία έχει δεσμούς με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) κι έχει στρατολογήσει νεαρούς Τυνήσιους για να πολεμήσουν στη Συρία, καθώς και την οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ που επίσης συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.

Ένα από τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την επιτροπή του ΟΗΕ είναι ο Αμπντ αλ Ραχμάν Μοχάμεντ Μουστάφα αλ Καντούλι, ένας Ιρακινός, ανώτερο στέλεχος του ΙΚ στη Συρία, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιοικητής του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Στη λίστα εντάχθηκε επίσης και ο Νορβηγός Άντερς Καμερούν Οστενβίνγκ Ντέιλ. Ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται μέλος της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Υεμένη, όπου εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή γιλέκων με εκρηκτικά και πειραματίστηκε με εκρηκτικούς μηχανισμούς και παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Επίσης η Επιτροπή ενέταξε στη λίστα τον Σάφι Μοχάμεντ αλ Άτζμι, έναν Κουβεϊτιανό που φέρεται ότι συγκέντρωνε χρήματα για το Μέτωπο αλ Νόσρα και "πραγματοποιεί τακτικά εκστρατείες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προς αναζήτηση δωρεών υπέρ των τζιχαντιστών στη Συρία", σύμφωνα με τη λίστα.