Σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για εξύβριση του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάστηκε ο τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερολ Οζκοράι.

Ο Οζκοράι  κατηγορείται για το βιβλίο που συνυπογράφει με την κοινωνιολόγο σύζυγό του Νουρτέν με τίτλο "Το φαινόμενο Γκεζί" αφιερωμένο στις αντικυβερνητικές ταραχές του καλοκαιριού 2003, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. 

Ο Ερολ Οζκοράι, γνωστός επικριτής της ισλαμο-συντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορεί την τουρκική ηγεσία για "ισλαμιστικό αυταρχισμό", βασιζόμενος στα συμπεράσματα άρθρων που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έκαναν λόγο για "αυταρχική και ισλαμιστική παρεκτροπή" του καθεστώτος. 

Η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση που διήρκεσε τρεις εβδομάδες κατεστάλη βάρβαρα από την τουρκική αστυνομία και ο απολογισμός ήταν 8 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Εκκρεμούν οι δίκες εκατοντάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και 26 άνθρωποι που θεωρούνται επικεφαλής της εξέγερσης από τις τουρκικές αρχές.