Μια τουρκική κορβέτα παρακολουθεί το πλοίο γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Eni- Kogas που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου

Σύμφωνα με μήνυμα του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter μέχρι στιγμής, όλα κυλούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 80 ημέρες.

Στην Άγκυρα, ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για το σκάφος της κοινοπραξίας Eni- Κogas, σύμφωνα με την οποία το σκάφος «Σαϊπέμ Χίλια», με σημαία Μπαχαμών, που συμμετέχει στις έρευνες για φυσικό αέριο της Κύπρου, παραβίασε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, στα νότια της Κύπρου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι το σκάφος αναγνωρίστηκε και παρακολουθείται συνεχώς από την κορβέτα «Μπάφρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση της κυβέρνησης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση του γεωτρητικού σκάφους.

«Αυτό που έγινε είναι εκ του μακρόθεν παρακολούθηση», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενεργώντας προληπτικά, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προκλήσεων κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη. Είχε επίσης υποδείξει ότι οι παρενοχλήσεις δεν συνάδουν με τη διεξαγωγή συνομιλιών.