Την απογοήτευσή του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα η Ιαπωνία, λόγω της ανάμιξής της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε αυτό το μη φιλικό μέτρο μια νέα απόδειξη της ανικανότητας της ιαπωνικής πλευράς να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι επιβάλλει επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και ότι υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία για την επίσκεψη που έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένα νησί η κυριαρχία επί του οποίου αποτελεί το αντικείμενο διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν είναι η απαγόρευση σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες να εκδίδουν αξιόγραφα στην Ιαπωνία αλλά και η εξάπλωση των ελέγχων για την αποτροπή της πώλησης ή της μεταφοράς όπλων στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά μεταβολή στην πολιτική που ακολουθεί το Τόκιο και προβλέπει τη συνέχιση του διαλόγου με τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι το Τόκιο είχε επιβάλει κυρώσεις και μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, αλλά ήταν πολύ ελαφρύτερες από εκείνες της ΕΕ ή των ΗΠΑ.