Η δολοφονία του Βιτόριο Αριγκόνι από Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε την αποδοκιμασία της Κάθριν Άστον και εύλογα ερωτήματα καθώς το θύμα ήταν αφοσιωμένο στον παλαιστινιακό σκοπό.

Έτσι η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο, με την οποία συνεργαζόταν ο ειρηνιστής που έχασε τη ζωή του στη Γάζα, εξέφρασε την «έκπληξή» της που η δολοφονία του είναι έργο Παλαιστινίων, υπογραμμίζουσα ταυτόχρονα πως αυτό αποδεικνύει «την αποδυνάμωση της Χαμάς, της πλήρους απώλειας του ελέγχου».

“Το αίσθημα που κυρίευσε όλους μας στη Μανιφέστο είναι η έκπληξη και γεννούνται ερωτήματα για το γεγονός ότι ένας ειρηνιστής, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στον παλαιστινιακό σκοπό, δολοφονείται από τους Παλαιστίνιους”, τόνισε ο Μαουρίτσιο Ματεούτσι, δημοσιογράφος ειδικός στη διεθνή πολιτική, που εργάζεται στην αριστερή εφημερίδα.

«Είναι εμφανές πως τούτη η τραγωδία επισημαίνει την αποδυνάμωση της Χαμάς, την απώλεια του πλήρους ελέγχου. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αυτουργοί της δολοφονίας, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται σαλαφιστές. Σαφώς δεν είναι φίλοι της Χαμάς, την οποίαν πλέον θεωρούν πως διάκειται φιλικά προς τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ», τόνισε ο ίδιος.

Ο 36χρονος Βιτόριο Αριγκόνι, που καταγόταν από τη Μπεζάνα Μπριάντσα (κοντά στο Μιλάνο) και ζούσε τρία χρόνια στη Γάζα «προέρχεται από μία στρατευμένη, αριστερή οικογένεια. Η μητέρα του, που είναι δήμαρχος της μικρής πόλης Μπουτσιάγκο κοντά στο Μιλάνο, δεν επιθυμεί να διασχίσει η σορός του το Ισραήλ, αλλά επιθυμεί να έλθει μέσω της Αιγύπτου», προσθέτει ο ίδιος.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα και αυτή την αποδοκιμασία της για την δολοφονία του Αριγκόνι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη χθεσινή απαγωγή και ωμή κρεουργία του Ιταλού πολίτη Βιτόριο Αριγκόνι, μέλους του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης», τονίζει η ίδια στο ανακοινωθέν της και προσθέτει: «η δολοφονία τούτη είναι ακόμη πιο κατακριτέα διότι ο Αριγκόνι συνέδραμε τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας επί πολλά χρόνια. Προτρέπω τον καθένα στην περιοχή να τερματίσει τη βία».