Συμμαχία κατά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι προτείνει το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, στην αριστερή πτέρυγα του «Δημοκρατικού Κόμματος».

«Ο Ρέντσι πετυχαίνει όσα δεν κατάφεραν να πετύχουν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι: μεταχειρίζεται το συνδικάτο Cgil σαν να πρόκειται για ένα απλό ξεσκονόπανο. Σύντροφοι του Δημοκρατικού Κόμματος, τι περιμένετε για να προχωρήσετε σε κατάληψη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος και να μπορέσετε να υψώσετε την φωνή σας;» γράφει σήμερα στο ιστολόγιο του Ιταλού πολιτικού και ηθοποιού ο ιστορικός Άλντο Τζανούλι.

Η αναφορά είναι στο μέτρο της ιταλικής κυβέρνησης το οποίο στοχεύει στην αλλαγή του εργασιακού, καταργώντας το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει γνωστό, παράλληλα, ότι θα εναντιωθεί με κάθε δυνατό τρόπο στην έγκριση της συγκεκριμένης τροποποίησης της εργασιακής νομοθεσίας.

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του «Δημοκρατικού Κόμματος». Σε συνάντησή τους εκατό βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση πρότειναν την διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση ευνοϊκής δικαστικής απόφασης.

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και τα υπόλοιπα μέλη της αριστερής πτέρυγας των «Δημοκρατικών», φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν μια μόνον παραχώρηση: να αντικατασταθεί η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύονται άδικα, με χρηματική αποζημίωση, αποκλειστικά και μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια εργασίας τους.