Κύπριοι βετεράνοι του ΕΟΚΑ θα κινηθούν νομικά κατά της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια, που πραγματοποιήθηκαν κατά την δεκαετία του '50, ενώ η εφημερίδα «Τάιμς», σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Κύπρος είναι το πιο “μελανό σημείο” της Βρετανικής αποικιακής ιστορίας.

Δικηγόρος της οργάνωσης Βετεράνων της ΕΟΚΑ βρίσκεται ήδη σ' επαφή με νομικό οίκο του Λονδίνου για την προώθηση του θέματος, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια μετά από τον δικαστικό αγώνα τεσσάρων Κενυατών.

Οι βετεράνοι ισχυρίζονται ότι 14 Κύπριοι, δύο από τους οποίους μόλις 17 ετών, πέθαναν κατά τις ανακρίσεις, από τις βρετανικές δυνάμεις.

Η ιατροδικαστική έκθεση στην περίπτωση του 26χρονου Ανδρέα Παναγιώτου, κάνει λόγο για θάνατο από ξυλοδαρμό, ενώ η βρετανική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα απόπειρας του να δραπετεύσει.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων της ΕΟΚΑ, ο 78χρονος Θάσος Σοφοκλέους, αναφέρει ότι πρόκειται για «συνηθισμένη συγκάλυψη» και δήλωσε ότι ο οργανισμός θα επιληφθεί όλων των υποθέσεων βασανισμών, υποστηρίζοντας ότι είναι εκατοντάδες.

«Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεσή μας είναι παρόμοια με αυτή των Κενυατών» , είπε ο Σοφοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι ζητούν ηθική ικανοποίηση καθώς γνωστοποιείται πλέον ποια ήταν η στάση των Βρετανών στην Κύπρο.

«Αντί να μας δώσουν την ελευθερία μας, μας βασάνιζαν και μας σκότωναν», είπε χαρακτηριστικά. Ο Σοφοκλέους, που ηγούνταν ομάδας αγωνιστών της ΕΟΚΑ στον Πενταδάκτυλο και σε δηλώσεις του στους «Τάιμς» υποστήριξε ότι μετά τη σύλληψή του το 1956, υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια για 16 μέρες.

Ο αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Φόρεϊν Οφις, που δημοσιεύονται από τους «Τάιμς», αποκάλυψε βίαιη συμπεριφορά, κακοποιήσεις και βασανιστήρια από τις βρετανικές δυνάμεις στην Κένυα, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν έγγραφα για την περίοδο έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, τα οποία κατακρατήθηκαν από τις βρετανικές αρχές, και αναφέρονται σε βασανιστήρια.

Οι Κενιάτες κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία διεκδικούν αποζημιώσεις και ηθική δικαίωση για βασανιστήρια που υπέστησαν, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από όργανα της τότε αποικιακής διακυβέρνησης στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου πριν από πενήντα χρόνια στην Κένυα.

Αυτή η αγωγή έδωσε αφορμή, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών να παραδεχθεί ότι για δεκαετίες κρατούσε μυστικά 2000 κιβώτια που περιέχουν 8800 έγγραφα, τα οποία μετακινήθηκαν από 37 πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.Ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η εφημερίδα «Τάιμς» επικαλέστηκε Βρετανούς ιστορικούς και σε δημοσίευμά της με τίτλο «Μυστικά αποικιακά έγγραφα, ίσως ρίξουν περισσότερο αίμα στα βρετανικά χέρια», ανέφερε ότι από τα πλέον ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των Βρετανών αποικιοκρατών για κακοποιήσεις και βασανιστήρια, αφορούν την Κύπρο στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59, τη Μαλαισία και την Παλαιστίνη.

Στην υπόθεση των Κενιατών αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ημέρες και το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Λονδίνο δεν έχει καμία νομική ευθύνη για όσα συνέβησαν, ζητώντας να αποσυρθεί η αγωγή. Ωστόσο, εάν δικαιωθούν οι τέσσερις, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες αγωγές εναντίον της βρετανική κυβέρνησης.