Έναν λεονταρισμό πρώτης τάξεως που όμως αποδεικνύεται ... εσωτερικής κατανάλωσης εκστόμισε ο ιστορικός κατά τα άλλα πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.

Σε συνέντευξή του σε πολωνική εφημερίδα, ο πάλαι ποτέ ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» ζήτησε η χώρα του να... δανειστεί πυρηνικά όπλα για να απαντήσει στην απειλή που αντιπροσωπεύει – όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Πολωνία πρέπει να φανεί σταθερή έναντι της Ρωσίας. Αφού ο Πούτιν προσπαθεί να μας φοβίσει με το πυρηνικό όπλο του, τότε γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο;» διερωτάται ο Βαλέσα και προσθέτει:

«Θα πρέπει να δανειστούμε, να μισθώσουμε πυρηνικά όπλα και να δείξουμε στον Πούτιν πως αν ένας ρώσος στρατιώτης πατήσει το πόδι του στο έδαφός μας, θα χτυπήσουμε. Ας είναι σαφές»

Η Πολωνία θα έπρεπε να «πει κατηγορηματικά: 'Κύριε Πούτιν, δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ούτε βήμα. Αν το επιχειρήσετε, θα χαθείτε και θα χαθούμε κι εμείς'», σημειώνει ακόμα ο 70χρονος Βαλέσα.

Οι ισχυρισμοί του Λεχ Βαλέσα είναι από τη φύση τους ανεδαφικοί, σε βαθμό μάλιστα που το ίδιο το Γαλλικό Πρακτορείο έσπευσε να τον... βάλει στη θέση του: Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του, δεν δεν υπάρχει η δυνατότητα να «δανειστεί» ή να «μισθώσει» κάποιος πυρηνικά όπλα.

Εντούτοις ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τουρκία, φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα τα οποία «μοιράζονται» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να ασκούν οποιονδήποτε έλεγχο πάνω τους.

Παρόμοιους ισχυρισμούς διατύπωσε πρόσφατα και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι που όπως είπε, το Κίεβο θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα για να προστατευτεί από τη Ρωσία σε περίπτωση που δεν εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα από το ΝΑΤΟ.  

Π.Β.