Παγκόσμιο σοκ προκαλεί ο νέος αποκεφαλισμός, ενός τουρίστα από τη Γαλλία αυτή τη φορά, από οργάνωση τζιχαντιστών στην Αλγερία που θεωρείται παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους

Οι τζιχαντιστές ανήρτησαν βίντεο στο διαδίκτυο με την απεχθή πράξη τους, το οποίο αρχίζει με πλάνα στα οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο όμηρος, που έχει πέσει στα γόνατα και έχει τα χέρια του δεμένα πίσω στην πλάτη, ενώ τον περιστοιχίζουν 4 άνδρες οπλισμένοι και με τα πρόσωπα καλυμμένα.

Έπειτα ο ένας από αυτούς τους άνδρες διαβάζει ένα μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των «εγκληματιών σταυροφόρων από τη Γαλλία» εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και κυρίως στο Ιράκ.

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος —στα αραβικά—, οι απαγωγείς ρίχνουν τον όμηρο στο έδαφος και τον αποκεφαλίζουν.

Την ειδεχθή πράξη του βραχίονα του ΙΚ στην Αλγερία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Τετάρτη, που τόνισε σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη πως «δολοφονήθηκε με τρόπο άνανδρο, σκληρό, επαίσχυντο».

Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα συνεχιστούν «για όσο καιρό χρειαστεί».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας, παντού και κυρίως εναντίον της οργάνωσης που ονομάζεται Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο στα αραβικά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) που σπέρνει τον θάνατο στο Ιράκ και τη Συρία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συγκαλέσει αύριο ένα Συμβούλιο Άμυνας στα Ηλύσια.

Ο 55χρονος τουρίστας Ερβέ Γκουρντέλ απήχθη τη Κυριακή στην ορεινή περιοχή Καβυλία ενώ έκανε πεζοπορία, και την ευθύνη για την απαγωγή ανέλαβε η οργάνωση Στρατιώτες του Χαλιφάτου, βραχίωνας του Ισλαμικού Κράτους στην Αλγερία.

Οι τζιχαντιστές είχαν δώσει διορία 24 ωρών στο Παρίσι να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία. 

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του με τη Γαλλία.

«Είμαστε μαζί σας και με τον γαλλικό λαό τώρα που αντιμετωπίζετε μια τρομερή απώλεια και που στέκεστε όρθιοι ενάντια στον τρόμο για να υπερασπιστείτε την ελευθερία», είπε ο Ομπάμα.

Την πράξη καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αλγερίας καταδίκασε σήμερα την «ειδεχθή» και «απαράδεκτη» δολοφονία.