Τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2015 θα δικαστεί από τις αρχές της Αγίας Έδρας ο ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος Γιόζεφ Βεσολόφσκι, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στο Βατικανό για κακοποίηση ανηλίκων, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Ο υψηλόβαθμος κληρικός, στον οποίο έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να ιερουργεί, κινδυνεύει μέχρι και με επτά χρόνια φυλάκισης. Αν προκύψουν, όμως, νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν αποκλείεται, η τελική ποινή που θα του επιβληθεί να είναι ακόμη βαρύτερη.

Όπως έκαναν γνωστό πηγές της Αγίας Έδρας, η σύλληψη του Βεσολόφσκι (η οποία μετετράπη σε κατ' οίκον περιορισμό για λόγους υγείας) αποφασίσθηκε λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο φυγής του από την Ιταλία και το Βατικανό και ενδεχόμενη προσπάθεια αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων.

Η αρχική κατηγορία κακοποίησης ανηλίκων, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες που αφορούν την παραμονή του Βεσολόφσκι στον Άγιο Δομίνικο, ως αποστολικός νούντσιος του Βατικανού από το 2008 μέχρι το 2013, πλαισιώνεται τώρα και από εκείνη της κατοχής παιδοπορνογραφικού υλικού.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» «κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, φτάνουν στην Αγία Έδρα εξακόσιες καταγγελίες για περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων από μέρους καθολικών ιερέων», με αναφορά, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, στην χρονική περίοδο από το 1965 μέχρι το 1985.

Οι σχολιαστές, παράλληλα, συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι «η σύλληψη του Πολωνού πρώην διπλωματικού αντιπροσώπου του παπικού κράτους είναι αποτέλεσμα της νέας γραμμής, με ανοχή μηδέν, που έχει επιβληθεί από τον πάπα Φραγκίσκο, σε ότι αφορά τους υπεύθυνος για υποθέσεις παιδεραστίας».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sir, τέλος, το οποίο εκφράζει την Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, σημειώνει ότι «τώρα, η Εκκλησία διαθέτει όλα τα μέσα για να παρεμβαίνει έγκαιρα, να προλαμβάνει και να τιμωρεί τους υπεύθυνους, χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις».