Συνεδρίαση της γαλλικής κυβέρνησης συγκάλεσε για σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την επομένη της ανακοίνωσης του αποκεφαλισμού ενός γάλλου ομήρου στην Αλγερία που προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη χώρα και αγανάκτηση στον κόσμο. 

Ο γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ένα "συμβούλιο άμυνας" το οποίο θα "καθορίσει τους στόχους που αναθέσαμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και ταυτόχρονα θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των συμπατριωτών μας".

Ο Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε χθες από τη Νέα Υόρκη τη "δειλή" και "απεχθή" δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ από μια οργάνωση που συνδέεται με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος σε αντίποινα για τη συμμετόχή του Παρισιού στην αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. 

Μάλιστα τόνισε ότι η δολοφονία αυτή ενισχύει την "αποφασιστικότητά" του να αγωνισθεί εναντίον αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ "για όσο καιρό είναι απαραίτητο". 

Η Γαλλία "ζει μια δοκιμασία", αλλά "δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ πρόσθεσε ότι η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί "όλες τις δυνάμεις" της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.

Παγκόσμια συγκίνηση και κατακραυγή 

Η δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ προκάλεσε αποτροπιασμό αλλά και συγκίνηση στην κοινή γνώμη.

Στη Νίκαια όπου βρίσκεται το σπίτι του, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία "μπροστά σε μια τρομερή απώλεια", στη διάρκεια συνδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας εξέφρασε τη "φρίκη" του, όπως και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, τα οποία στήριξαν ευρέως στο κοινοβούλιο τα πλήγματα στο Ιράκ. 

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης "τη βάρβαρη δολοφονία" δηλώνοντας "περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη" για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. 

Η Αλγερία, η οποία είχε αναπτύξει περίπου 1.500 στρατιώτες στην Καβυλία (βορειοανατολική Αλγερία) που επιχειρούσαν να βρούν τον γάλλο όμηρο, κατήγγειλε μια "απεχθή" και "άθλια" πράξη. 

Το χρονικό 

Ο Ερβέ Γκουρντέλ, γάλλος οδηγός ορειβασίας είχε απαχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 από την οργάνωση Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα τον σκοτώσει "μέσα σε 24 ώρες" αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 

Χθες η οργάνωση δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους ένα βίντεο του αποκεφαλισμού του 55χρονου ομήρου με τον τίτλο "Μήνυμα αίματος για τη γαλλική κυβέρνηση". 

Το βίντεο αρχίζει με εικόνες του Ολάντ από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα πλήγματα στο Ιράκ, στη συνέχεια δείχει τον όμηρο, γονατισμένο και με τα χέρια στην πλάτη, περιτριγυρισμένο από τέσσερις ένοπλους άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα. Ο όμηρος μιλάει για την αγάπη του για την οικογένειά του. 

Ένας από τους ενόπλους διαβάζει στη συνέχεια ένα μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των "εγκληματιών γάλλων σταυροφόρων εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και το Ιράκ". Δηλώνει πως αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δοθεί στη Γαλλία για να σταματήσει την "εκστρατεία της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να σώσει" τον υπήκοό της, η οργάνωση αποφάσισε να τον σκοτώσει "για να εκδικηθεί τα θύματα στην Αλγερία και σε υποστήριξη προς το χαλιφάτο" που ανακηρύχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές τις οποίες ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.

Ποιοι είναι οι δράστες

Η οργάνωση "Τζουντ αλ Χιλάφα" ("Οι στρατιώτες του χαλιφάτου") αναδύθηκε στην τζιχαντιστική σκηνή στα τέλη Αυγούστου, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως εγκατέλειψε την Αλ-Κάιντα, την οποία κατήγγελλε για την "παρέκκλισή" της, και διακήρυττε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας πως προτίθεται να υπακούει και στο παραμικρό νεύμα του, σύμφωνα με το κείμενο.

Σύμφωνα με αλγερινές εφημερίδες, ο κύριος απαγωγέας του Ερβέ Γκουρντέλ είναι ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, αρχηγού της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI). Ο άνδρας αυτός, ο Αμπντελμαλέκ Γκούρι, γνωστός και ως Χάλεντ Αμπού Σελμάν, ήταν μέλος ενός πυρήνα της AQMI ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του μεγάρου της κυβέρνησης και ενός κτιρίου του ΟΗΕ το 2007 στο Αλέρι.